background

Heroprichting

De Sint-Sebastiaansgilde Dilbeek werd heropgericht op 28 december 2002. 
Zij steunt zich op reglementen (caerte) dd.23 juli 1643,met verwijzing naar 1143, en de wijzigingen anno 1751 op de vroegere Handtboge Gulde van Grooten -Beygaerden.
De laatste staande wip stond in de huidige Pelgrimslaan op een paar honderd meter van het kasteel van Pelgrims de Bigard. 
Wij hebben een foto van 1937 uit Groot-Bijgaarden.
Het betreft de liggende wipmaatschappij “De Doempers”.
Zij hebben waarschijnlijk niets met de toenmalige schuttersgilde te maken maar het is vermeldenswaardig.
De heropgerichte gilde steunt zich eveneens op oude documenten van de gilde in Sint-Ulriks-Kapelle, waaronder een pentekening dd:1734 van de Gildenwip in Sint-Ulriks-Kapelle. Hier stond de laatste gekende staande wip in de onmiddellijke buurt van het kasteel La Motte. Ook in de kerk bevindt zich een ongeveer 200 jaar oude schilderij met Sint-Sebastiaan. 
Van Sint-Martens-Bodegem hebben we een foto uit 1900 met de toenmalige boogschutters en in Sint-Anna Pede staat nog steeds de restant van een oude “staande” wip. Hier moet evenwel nog meer over nagevraagd worden.
Ons nieuwe gildevaandel werd gewijd op zaterdag van Pinksteren in 2004 in het kasteel La Motte door Eerwaarde pater Muller. 
Wij schieten op staande en op liggende wip in de Lumbeekstraat te Sint-Ulriks-Kapelle, deelgemeente van Dilbeek. 
Boogschieten doen we elke vrijdagavond om 19 uur, vanaf Pasen tot en met einde september. 
Onze gilde heeft naast haar boogschutters eveneens een trommelkorps en vendeliers.

Wij zijn lid van de Hoofdschuttersgilde van Brabant,overkoepelend orgaan van Brabant,en daardoor eveneens lid van de Federatie van Vlaamse Historische Schuttersgilden. Deze laatste is erkend door de overheid als organisatie voor volkscultuur.
Wij zijn eveneens lid van de EGS of Europese gemeenschap van Historische Schuttersgilden. 
De kledij die we dragen komt uit de periode einde 15° en begin 16° eeuw en we steunen ons hierbij op schilderijen van Teniers uit dezelfde periode. 
Ons doel is om opnieuw het verleden te laten herleven met de oudste vereniging van onze gemeente. Zij werd destijds opgericht om de bevolking te beschermen of te "beschutten". 
De tradities van destijds worden bewaard. Op deze manier willen wij nog een stukje van onzen "thuis" bewaren tegen de verstedelijking en verfransing van onze woonomgeving. 

Iedereen die hier nog iets voor voelt is van harte welkom. 

Mensen die ons nog meer informatie kunnen bezorgen, uit het verleden, worden met open armen ontvangen.

© 2002 - 2022  Sint-Sebastiaansgilde Dilbeek vzw

De Sint-Sebastiaansgilde Dilbeek maakt gebruik van cookies om deze website beter te laten werken en jouw surfervaring te optimaliseren.